Harmaiden valaiden tiedot: Pohjois-Amerikan eläimet

Fyysinen kuvaus

Harmaiden valaiden katsotaan olevan keskikokoinen valas, ja se ulottuu jopa 14 metriä. Niiden paino on jopa 33 tonnia (30 000 kilogrammaa), ja niitä nähdään usein valkoisilla laastareilla, jotka koostuvat yli 400 kilosta (181 kilogrammaa) loisruokia ja valas täitä. Tämän lajin naiset ovat tyypillisesti suurempia kuin miehet, vaikka ne ovat molemmat samankaltaisia ​​ulkonäöltään. Harmailla valailla ei ole selkäreisiä. Sen sijaan heillä on pieni humppu, jota seuraa kuusi-kaksitoista kuoppaa. He saavat nimensä värityksestään, joka vaihtelee vaaleanharmaasta tumman puuhiiltä.

Ruokavalio

Vaaleana valaana harmaasavalan ylemmässä leukassa on noin 300 suodatinsyöttölevyä, jotka tunnetaan nimellä "baleen". Harmaat valaat käyttävät baleenia suodattimena erottaakseen ruokansa muista roskista. He tekevät tämän kääntämällä niin, että toinen suuhunsa puoli on merenpohjassa. Harmaa valas vetää sitten kielensä, luo tyhjiön ja imee sedimentin ja ruokaa suuhunsa. Suuresta koostaan ​​huolimatta harmaat valaat ruokkivat pienimmistä eläimistä, jotka kuluttavat päivittäin noin 2425 kiloa (1100 kilogrammaa) ruokaa. Niiden ruokavalio koostuu pääasiassa pienistä, katkarapuista peräisin olevista olentoista, joita kutsutaan ampipododeiksi, jotka elävät mutaisilla merilattialla. Opportunistisina syöttölaitteina he myös syövät putkimatoja, katkarapuja, rapujen toukkia ja muita pieniä kaloja.

Elinympäristö ja alue

Harmaat valaat löytyvät nykyään Tyynenmeren pohjoisosista. Kerran he asuivat myös Pohjois-Atlantilla, mutta heidät metsästettiin 17-luvulla sukupuuttoon. Luonnossa on yhä yli 20 000 yksittäistä harmaata valaa, ja vankka valaiden lukumäärä on vakaa väestömäärä, ja ne on lueteltu "vähiten huolissaan" lajien joukossa kansainvälisessä luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien luettelossa. Suurin uhka, jota he kohtaavat, ovat ihmisen valaanpyyntiä. Hidas nopeus ja rannikkoalueiden jakelu, Grey valaat tekevät helpot kohteet valaanpyyntialalle. Muita valaan kohdistuvia uhkia ovat meren saastuminen (kuten kaupallisista pyydyksistä ja öljyvuodoista), merialusten aiheuttama melusaaste ja törmäykset suurempiin veneisiin ja aluksiin.

käytös

Normaalisti harmaat valaat kulkevat "palkoissa", ryhmissä, jotka koostuvat tyypillisesti enintään kolmesta valasta. Siirtymäkauden aikana he voivat kuitenkin matkustaa enintään 16 yksilön palkoissa. Kesällä he elävät pohjoisessa, jossa valtameren lattiat ovat runsaasti elämää, mutta syksyllä ja talvella harmaat valaat muuttavat takaisin etelään Baja California, Meksiko, jossa niiden kasvualueet ovat. Niille matkailijoille, jotka vierailevat jalostuspaikallaan, voi joskus esiintyä tiettyjä valaita, jotka ovat "ystävällisiä", ainakin siinä mielessä, että he uivat veneisiin ja antavat ihmisille mahdollisuuden koskettaa niitä. Harmaat valaat ovat kuitenkin saaneet hyvän maineen kääntyäkseen aggressiivisiksi, kun heidät erotetaan nuoresta, joten niiden lähestyessä on aina noudatettava varovaisuutta.

Jäljentäminen

Parittelu tapahtuu yleensä harmaiden valaiden kausiluonteisilla kasvualueilla, ja naisen raskausaika voi kestää jopa 14 kuukautta, jolloin hän voi jälleen palata Meksikon lämpimiin laguuneihin, jolloin hän synnyttää yhden vasikan. Nisäkkääksi äiti hoitaa vasikkaa noin 6 kuukautta, koska se pysyy matalissa vesissä hänen kanssaan. Koska yksilöllä on niin paljon aikaa seksuaalisesti kypsyä, on ehdotettu, että koko on parempi indikaattori vaalojen sukupuolikypsyydestä kuin iästä. Tätä silmällä pitäen näyttää siltä, ​​että harmaat valaat tulevat seksuaalisesti kypsiksi aikuisiksi, kun he ovat pituudeltaan 11–12 metriä.

Suositeltava

Mikä on Tsekin tasavallan pääkaupunki?
2019
Uskonnolliset uskomukset Kap Verdessä
2019
Maailman johtajat, joilla on korkeimmat Twitter-seurannat
2019