Blue-Tongued Skink: Oseanian eläimet

Fyysinen kuvaus

Sininen kieli on suuri lisko, joka voi kasvaa jopa 2 metriä pitkä (60 cm). Niiden keskimääräinen paino on 10–18 unssia, ja niiden väritys voi vaihdella huomattavasti, vaikka ne ovat yleensä vaaleanruskeat ja kermanväriset, tummat ruskeat ja oranssit palkit, joiden rungot ovat alaspäin. Sinikielinen skink on osa Scincidae-perhettä, joten sitä ei pidetä ”todellisena liskoina”. Sinikielisillä skinkeillä ei ole erottuvia kauloja, ja niiden jalat ovat pieniä ja lyhyitä verrattuna heidän ruumiinsa pituuteen. Naiset Sinikieliset skinkit ovat isompia kuin heidän miespuoliset kollegansa, vaikka naisilla on myös suhteellisesti pienempiä päätä kuin miehillä.

Ruokavalio

Sinikieliset skinks ovat kaikkiruokaisia, ja ne syövät paljon erilaisia ​​elintarvikkeita niiden elinympäristöjen ja resurssien saatavuuden mukaan. Niiden leuat ovat riittävän vahvoja, jotta ne voivat murskata selkärangattomien, kuten etanoiden ja kovakuoriaisten, kuoret. Muita olentoja, joita he syövät, ovat sirkat, toukat, madot ja muut pienet liskot. Leukojen vahvuudesta huolimatta he eivät ole kovin ketteriä olentoja, joten heidän saaliinsa koostuu enimmäkseen hitaammista olentoista. He myös ruokkivat jo kuolleiden eläinten ruhoja, jos ne tapahtuvat. Sinikieliset skinkit syövät myös kasvillisuutta kuten hedelmiä ja kukkia. Vankeudessa olevat sinivihreät skinkit tai ihmiset, jotka asuvat lähellä ihmistä, ovat myös olleet tiedossa syömään lemmikkieläinten ruokaa.

Elinympäristö ja alue

Nykyään maailmassa on kahdeksan sinisen kielen lajia. Kuusi ovat kotoisin Australiasta, kun taas kaksi muuta ovat New Guineassa. Kahdeksasta lajista ainakin yhtä lajia pidetään uhanalaisena, ja kaksi on haavoittuva. Heidän saalistajansa voivat sisältää minkä tahansa suuren lihansyöjän tai saalistajan sekä kotieläiminä pidettyjä tai luonnonvaraisia ​​kissoja tai koiria. Monissa Australian osissa näitä liskoja löytyy usein puutarhassa. Näin ollen torjunta-aineet voivat osoittautua heille tappaviksi. Niiden lempeä luonne ja pitkäikäisyys ovat tehneet Blue-tongued skinkit yhdeksi suosituimmista matelijoista, joita ihmiset voivat pitää eksoottisina lemmikkinä.

käytös

Vaikka sinikieliset skinkit ovat lyömättömiä liskoja, matelijalla on niin lyhyet jalat, että se yleensä sijaitsee muissa eläimissä jo luoduissa hylättyissä luolissa. Toisin kuin joillakin muilla pidemmillä hännillä varustetuilla skinkeillä, joillakin Blue-tongued skink -lajeilla ei ole regeneratiivisia kykyjä hännän uudelleen kasvattamiseksi. Kun sininen kieli on uhattu, se avaa suunsa paljastamaan sen kirkkaan vaaleanpunaiset kumit ja tumman sinisen kielen. Silloin se hissää ja tasoittaa kehoaan pelkäämään sen mahdollisia hyökkääjiä tai ainakin hämmästyttäkää sitä tarpeeksi kauan, jotta se olisi hätäinen pakopaikka. Sinikieliset skinkit elävät yleensä yksin suurimman osan vuodesta, ja niitä pidetään hyödyksi ihmisten puutarhoissa, koska ne auttavat ylläpitämään tuholaisten etanapopulaatioita.

Jäljentäminen

Sinikielisten skinkien parittumiskausi voi vaihdella lajista ja elinympäristöstä riippuen, mutta Australiassa se tapahtuu yleensä syys-marraskuussa. Jotkut lajit perivät joka vuosi, kun taas toiset tekevät sen joka toinen vuosi. Parittelun jälkeen naiset Sinikieliset skinkit eivät aseta munia välittömästi. Sen sijaan nuoret kehittyvät munissaan kolmesta viiteen kuukauteen, kun he ovat vielä äitinsä kehossa, ja synnyttää heidät elämään. Jälkeläisten määrä vaihtelee lajista riippuen, ja se voi vaihdella suuresti 2: sta tai 3: sta (kuten Shingleback Blue-tongued-skinkissä) jopa 25: een (kuten Common Blue-tongued skink).

Suositeltava

Nigerian syntyperäiset matelijat
2019
Suurimmat kaupungit Etelä-Amerikassa
2019
Mikä on biologisen monimuotoisuuden hotspot?
2019