Titi Monkey Facts - Etelä-Amerikan eläimet

Titis ovat pieniä, kanin kokoisia, ei- esikuorittavia, Callicebinae- perheen apinoita . Ne löytyvät Etelä-Amerikan valtioista Brasiliassa, Perussa, Ecuadorissa, Boliviassa, Kolumbiassa ja Paraguayssa. Ne asuvat enimmäkseen kosteissa trooppisissa ja subtrooppisissa metsissä, koska niiden ruokavalio koostuu pääasiassa kasvillisuudesta.

4. Fyysinen kuvaus

Titi-apinoilla on enimmäkseen punertavia, ruskeita tai mustia turkiksia, vaikkakin sävyt voivat vaihdella kunkin lajin mukaan. Turkki on pitkä, paksu ja pehmeä, jossa on hieman shaggy-ulkonäkö ja jonka alapuolella on vaaleampia sävyjä.

Heillä on pitkät takaraajat. Niillä on suhteellisen lyhyet koirat, jotka mukautuvat kasvillisuuden ja hedelmien ruokintaan. Hännän on karvainen ja ei-prehensile. Naisten hännän pituus voi olla 36-64 cm, miehillä 39-50 cm.

Miesten titi-apinoiden paino on 850 g - 1200 g (1, 9-2, 6 lb), kun taas naiset vaihtelevat 700-1020 g (1, 5-2, 2 lb). Naisten kehon pituus vaihtelee 29-42 cm: n välillä, kun taas miesten kehon pituus on 30-45 cm.

He liikkuvat kävelemällä, hyökkäämällä ja hyppyessään. Niitä nähdään harvoin maassa, koska he asuvat puita etsittäessä kasvillisuutta. Kun maata, he liikkuvat melko nopeasti.

3. Ruokavalio

Niiden ruokavalio koostuu lähinnä hedelmistä ( härkiä ), vaikka ne ruokkivat myös lehtiä, hyönteisiä, linnunmunia ja pieniä selkärankaisia. Ne ruokkivat enimmäkseen pienistä puista peräisin olevia hedelmiä. He syövät hyönteisiä, kuten kakkuja, perhosia, koiria, hämähäkkejä ja muurahaisia. Suuri osa niiden ruokavaliosta on myös lehtiä, erityisesti nuoria lehtiä, ja lehtien silmiä, jotka ovat proteiinin lähde.

Ne eivät periaatteessa tarvitse juoda vettä, kun ne johtuvat siitä ruokastaan. Hedelmillä ja lehdillä on korkea vesipitoisuus, joka riittää sammuttamaan janonsa. Joidenkin lajien tiedetään kuitenkin juovan vettä joilta ja puroilta.

2. Elinympäristö ja alue

Titi-apinat asuvat Etelä-Amerikan maissa Kolumbiassa, Boliviassa, Brasiliassa, Ecuadorissa, Paraguayssa ja Perussa. Eri lajit ovat kotoisin näistä tiloista riippuen sellaisista tekijöistä kuin ilmasto, kasvillisuuden kansi ja korkeus.

Esimerkiksi Brasiliassa havaitut lajit ovat C.baptista, C. bernhardi, C. cinerascenes ja C. moloch . Boliviassa esiintyvät lajit ovat C.donacophilus ja C. aureipalatti, jotka asuvat Bolivian luoteisosissa. Muut Boliviassa sekä Brasiliassa ja Perussa esiintyvät lajit ovat C.brunneu, C. oenathe ja C.cupreus. C.discoloria löytyy Kolumbiassa, Ecuadorissa, Perussa ja Brasiliassa.

C. ornatus löytyy vain Itä-Kolumbiasta, kun taas C. pallescens on ainoa Paraguayn titi-apina.

Titi-apinat mieluummin asuvat alueet, joilla on tiheä kasvillisuus, kuten metsäreunat, suot, sademetsät, joenrannat, paksuiset jne. He pitävät metsistä ja vapaasta reunasta sekä toissijaisesta kasvusta ja laastareista, jotka löytyvät savannahien ja joen lähellä. He liikkuvat elinympäristöissään etsimään hedelmiä, koska useimmat niiden käyttämät hedelmät ovat kausiluonteisia.

Useilla lajeilla on erilliset elinympäristöasetukset. Esimerkiksi C.donacophilus asuu avoimilla nurmikoilla ja savannilla, kun taas C. cinerascens suosittaa metsiä ja tiheitä metsiä.

1. Käyttäytyminen

Titis asuu leireissä, joissa on vähintään kaksi jäsentä enintään seitsemään, ja miehillä on jonkin verran johtajuutta näissä ryhmissä. Ne ovat luonteeltaan monogamisia, ja heillä on vain yksi parikumppani elämään. Mies huolehtii vauvoista, suojaa sitä ja antaa sen vain äidille hoitotyötä varten.

Nämä apinat ovat pääasiassa aktiivisia päivän aikana auringonlaskun aikaan, kun he jäävät eläkkeelle. Lämpimän kauden aikana on runsaasti hedelmiä, jotka saavat ne nousemaan aikaisin ruokkimaan ja kylmemmässä kaudella he nukkuvat enemmän, koska hedelmiä on vaikea löytää tänä aikana.

Heidän nukkumispaikkansa löytyvät noin 15 metrin etäisyydellä maasta. Jäsenet nukkuvat lähellä toisiaan ja yleensä yhdistävät hännänsä ja huddle yhdessä.

Heillä on pienet koti-alueet; siksi heillä ei ole merkittävää uteliaisuutta. He epäröivät lähestyä uusia tilanteita. Koska ne ovat alueellisia, ne käyttävät erilaisia ​​ääniäänitä määritelläkseen, suojelemaan rajojaan ja vahvistamaan niiden aluetta.

Titi-apinat voivat rinnakkain esiintyä rauhallisesti muiden kädellisten, kuten oravan apinoiden, pöllö-apinoiden, tamariinien kanssa. Suuremmat kädellisten lajit kilpailisivat titiksen kanssa, erityisesti suurempien hedelmäpuiden kohdalla, ja tissi olisi poistettu kokonaan pois.

Heidän kommunikoinnille on ominaista korkea ja matala sävelkorkeus, trillit, chirps ja grunts. Kun he kohtaavat uhkia ja väkivaltaa, he kommunikoivat korkean äänen kanssa, kun taas alempia ääniä käytetään usein viestinnässä keskenään ja muiden elinympäristön sosiaalisten ryhmien kanssa. He kaventuvat kopulaation, kiintymyksen ja tervehdyksen aikana.

Titis kommunikoi myös fyysisesti houkuttelemalla toisiaan ja yhdistämällä hännänsä lepotilan aikana. Mies- ja naispuoliset kaverit sulhaset ja vangitsevat toistensa sijasta muiden ryhmän jäsenten kanssa. Miehet ovat hyvin suojaavia ja huolehtivia kavereistaan, ja he myös houkuttelevat heitä ja heidän lapsiaan.

Raptors kuten kotkat ja pöllöt saalista titi apinoilla. Muita saalistajia ovat jaguarit ja käärmeet. Imeväisten titit ovat alttiimpia saalistajille, vaikka miehet tarjoavat aina voimakasta suojaa heille. Suojaakseen itsensä tällaisista saalistajilta titi-apinat piiloutuvat usein tiheään kasvillisuuteen, toisiinsa liittyviin viikunoihin ja oksiin, joissa saalistajilla olisi vaikeuksia löytää niitä.

Suositeltava

Mitä kieliä puhutaan Tšadissa?
2019
Missä sijaitsee Taiwanin salmi?
2019
Yhdysvaltain valtiot ortodoksisen kristillisen väestön
2019