Mitä eläimet elävät Andien vuoristossa?

Etelä-Amerikan Andien vuoret kulkevat maanosan seitsemän maan pohjois-eteläsuunnassa Venezuelasta Chileen. Se on maailman pisin mannermainen vuorijono. Andit tarjoavat ainutlaatuisen ekosysteemin, jossa on runsaasti lajien monimuotoisuutta. Noin noin kaksi kolmasosaa Andien lajeista on endeeminen alueelle. 600: sta alueella elävistä nisäkkäistä 13% on luonteeltaan endeemisiä. 45 prosenttia täällä asuvista 600 matelijalajista on myös endeeminen. Vuoret ovat myös noin 1 700 lintulajin ja 400 kalalajin koti, joista lähes kolmasosa on endeemisiä. Täällä otamme käyttöön joitakin Andien merkittävimmistä nisäkkäistä.

11. Guanaco

Ryhmä guanacoja Patagoniassa.

Guanaco on yksi Andien alueen yleisimmistä eläimistä. Tämä kamelilajilaji (Lama guanicoe) on noin 1, 0 - 1, 2 metriä pitkä. Guanacot elävät naaraiden karjoissa, kun heidän jälkeläisensä johtavat määräävää urosta. Mies suojelee ryhmää tunkeilijoilta ja uhilta. Näiden eläinten kaulan paksu iho suojaa heitä saalistajien hyökkäyksiltä. Näiden eläinten käyttöikä on 20–25 vuotta. Guanacosin oikeudellinen metsästys on sallittua joillakin alueilla. Guanaco-kuidun ja villan tiedetään olevan erinomaista laatua.

10. Chinchillat

Chinchilla Andien vuoristossa.

Chinchillat ovat Etelä-Amerikan Andien alueen alkuperäisiä jyrsijöitä, jotka ovat tunnettuja turkistaan, joka on toisten tiheimpien turkisten joukossa kaikkien maalla elävien nisäkkäiden joukossa. Näillä jyrsijöillä on crepuscular-luonne ja ne voivat elää korkeudessa jopa 14 000 metrin korkeudessa. Vaikka chinchillojen väestö oli yleisesti levinnyt, nykyään vain Chilessä on merkittävä eläinpopulaatio. Turkin ylimitoitus on ensisijainen syy, joka vaikuttaa luonnonvaraisen chinchillan väestöön. IUCN luokittelee sekä chinchillas-lajit (pitkäkokoinen chinchilla ja lyhytkimpainen chinchilla) uhanalaisiksi.

9. Alpaca

Alpacat Andien vuoristossa.

Vicugna pacos, joka tunnetaan yleisesti alpakana, on kotieläiminä pidetty camelid-laji, joka asuu Etelä-Amerikassa. Eläimiä kasvatetaan pääasiassa niiden kuitua varten, jota käytetään neulottujen ja kudottujen tuotteiden valmistamiseen, kuten huivit, sukat, villapaidat, käsineet, hatut jne. Huacayan alpaka ja Suri-alpaka ovat alpakan kaksi rodua. Alpaat elävät karjoissa ja laiduntavat korkeudessa 3500 metriä ja 5000 metriä. Nämä eläimet erottuvat lamaista niiden pienemmän koon mukaan.

8. Lama

Lama Andeissa.

Lama glama on vuosisatojen ajan ollut läheisessä yhteydessä Andien kulttuureihin. Se on kotieläiminä pidetty camelid-laji, joka toimii sekä pakkausloomana että lihan lähteenä alueella. Lama voi kasvaa noin 1, 7 - 1, 8 metriin. Eläinten elinikä vaihtelee 15 ja 25 vuoden välillä. Llamat ovat tiedossa sosiaalisia eläimiä ja esiintyvät rauhallisesti suurissa karjoissa. Heitä myös arvostetaan älykkyydestään ja he ovat nopeasti oppivia.

7. Taruca ja Huemul

Huemul Argentiinassa.

Etelä-Amerikan Andien vuoristossa asuu kaksi peuralajia, taruca ja huemul. Tarkemmin sanottuna entinen asuu pääasiassa Perussa ja Boliviassa, kun taas jälkimmäinen voidaan havaita Argentiinassa ja Chilessä. Näille eläimille on ominaista hyvin rakennettu, sileä, lyhyt jalat. Ne elävät kesällä suurella korkeudella, mutta siirtyvät suojaisille laaksoille syksyllä, jossa he viettävät talven. Nämä hirvet syövät yrttejä, pensaita, ruohoja, jäkälöitä jne. Ne voivat elää noin 10 vuotta. Näiden uhanalaisten eläinten eloonjäämistä uhkaavat salametsästys, elinympäristön häviäminen, elinympäristön pirstoutuminen ja ei-kotoisten lajien tuonti.

6. Keltainen hännänhohtoinen apina

Keltainenhäntäinen villava apina.

Oreonax flavicauda on endeeminen Perun kädellinen laji. Se on kriittisesti uhanalainen laji, jonka numero on vain noin 250. Nämä apinat asuvat Andien pilvimetsissä, joissa niiden elinympäristö on jyrkät vuoret, syvät rotot ja tiheät metsät. He elävät korkeudessa 1500–2 700 metriä. Ihmisen tunkeutumisen ja kehitystoiminnan vuoksi apinan elinympäristö on vähentynyt huomattavasti ja pirstoutunut, jolloin pienet, lisääntyvästi eristetyt populaatiot ovat hajallaan lajin alueella. Keltainenhäninen villava apina on luonteeltaan etupäässä hirveä ja se on yksi harvoista eläimistä, joilla on geofagiaa tai tapana syödä maaperää.

5. Spectacled Bear

Upea karhu tai Andien karhu.

Andien karhu tai näyttävä karhu ( Tremarctos ornatus) on ainoa Etelä-Amerikassa elävä karhulaji . Eläin on yksi Etelä-Amerikan suurimmista maa-nisäkkäistä. Vaikka se on luonteeltaan kaikkiruokainen, vain 5% tämän lajin ruokavaliosta koostuu lihasta. Ihastuttava karhu elää laajan valikoiman elinympäristöjä sen alueella, mukaan lukien korkeiden nurmien, kuorimetsien ja Andien pilvimetsät. Ne löytyvät yleensä yli 1 900 metrin korkeudesta, vaikka joidenkin väestöryhmien on todettu elävän jopa 250 metrin korkeudessa. IUCN merkitsee, että eläimet on merkitty "haavoittuviksi", koska elinympäristön häviäminen ja elinympäristön pirstoutuminen uhkaavat karhun väestön vakautta.

4. Etelä-Amerikan kettu

Etelä-Amerikan harmaa kettu.

Lycalopex -suvun jäsenet ovat kettu- kaltaisia ​​kanoja, jotka löytyvät Etelä-Amerikan Andien alueelta. Tämän ainutlaatuisen canid-ryhmän kuuden lajin yleisimpiä ovat Etelä-Amerikan harmaa kettu. Muita ovat Andien kettu, Pampas-kettu, Hoary-kettu, Darwinin kettu ja Sechuran-kettu.

3. Marsu

Merisika Brasiliassa.

Monien maailman suosikki lemmikki ja myös tärkeä laboratorioeläin, marsu on peräisin Etelä-Amerikan Andeista. Marsu oli kotimainen Etelä-Amerikan varhaisille ihmisille. Eläimellä oli erityinen paikka alueen kansankulttuurissa ja sitä käytettiin ensisijaisesti ruoan lähteenä ja kansanlääketieteen valmisteluun.

2. Vuori Tapir

Vuori tapir Ecuadorissa.

Tapirus pinchaque tai vuori tapir asuu Andien vuoristossa. Tapir on toiseksi pienin viidestä tapirilajista maailmassa, ja se on helppo erottaa sen paksusta villasta turkista. Se tunnetaan Andien vuoristojen keystone-lajeina, joissa eläin toimii tehokkaana siementen levittäjänä. Eläimet ovat luonnostaan ​​kasviperäisiä ja rappeutuvia.

1. Vicuña

Chilen alpasilla laiduntava vicuña.

Andien vuoristossa elävät villieläimet, Vicugna vicugna on Perun kansallinen eläin. Eläin tunnetaan villastaan, joka on tuotettu hyvin pieninä määrinä, mutta on erittäin hieno. Aikaisemmin vain kuninkaallisista kotitalouksista tulleiden oli sallittu pukeutua vicuña-vaatteisiin. Eläimiä suojellaan metsästyksestä laissa. Merkittäväksi ajanjaksoksi eläimet kuitenkin metsästettiin erottamattomasti, mikä johti niiden väestön dramaattiseen laskuun vain noin 6 000: een vuoteen 1974. Eläin asuu pääasiassa Andien keskellä, ja Bolivialla on suurin väestö. He asuvat korkeudessa 3200 - 4800 metriä. Alhainen ruoho on ensisijainen ruokavalio. Vicuñas ovat luonteeltaan ujo.

Suositeltava

Mikä on Gabonin pääkaupunki?
2019
Missä Skunks elää?
2019
Mikä oli Peninsular War?
2019