Kuka on kaikkein koristeltu kaikkien aikojen olympiaurheilija?

Amerikkalainen uimari Michael Phelps, joka tunnetaan nimellä "Baltimore Bullet" tai "Flying Fish", on kaikkein koristeltu olympiaurheilija. Phelpsista tuli kaikkein sisustettu olympialainen, kun hän rikkoi entisen USA: n uimarin Mark Spitzin seitsemän ensimmäisen sijan päätyttyä olympialaisissa, vuonna 1972. ja yksilölliset aivohalvaukset. Phelps debytoi olympialaistensa 2000-luvun olympialaisissa 15-vuotiaana, vaikka hän ei voittanut mitalia. Hän jäi eläkkeelle vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäolympialaisten jälkeen. Yhteensä Phelps voitti 23 kultaa, 3 hopeaa ja 2 pronssia.

Ateenan vuoden 2004 kesäolympialaiset

Ateenan vuoden 2004 kesäolympialaisten aikana Phelps asetti useita tietueita, mukaan lukien olympialaiset 100 metrin perhonen, 200 metrin perhonen ja 200 metrin pituudeltaan, sekä maailmanennätykset 400 metrin pituudelta ja 4 × 100 metrin välistä. Phelps voitti kuusi kultamitalia ja kaksi pronssia. Pelien lopussa teini-ikäinen Phelps oli tullut toiseksi paras esiintyjä olympialaisessa, ja toinen urheilija voitti enemmän kuin kaksi otsikkoa yhdellä kesän olympialaisissa.

Pekingin vuoden 2008 kesäolympialaiset

Peking 2008 oli Phelpsille vielä menestyksekäs olympialaiset, sillä hän voitti kahdeksan kultamitalia. Phelps asetti maailmanennätykset 200 metrin vapaaseen tyyliin, 200 metrin perhosen, 200 metrin pituuden, 400 metrin pituuden, 4 × 100 metrin vapaaseen tapaan, 4 × 100 metriin ja 4 × 200 metrin vapaaseen tapaan. Hän asetti myös olympialaisen 100 metrin perhonen. Näiden pelien aikana Phelps liittyi Carl Lewisiin, Paavo Nurmiin, Larisa Latyninaan ja Mark Spitziin ainoina urheilijoina, jotka voittivat yhdeksän olympiakultaa. Pekingissä Phelps rikkoi ennätyksen useimmissa yksittäisissä olympialaisissa voitetuista mitaleista.

Lontoon 2012 kesäolympialaiset

Ennen vuoden 2012 kesäolympialaisia ​​Phelps ilmoitti, että hän ei halunnut kilpailla kahdeksassa tapahtumassa, vaan kokeilisi uusia tapahtumia. Vaikka hän päätyi lopulta Pekingissä voittamiinsa kahdeksaan tapahtumaan, hän pudotti 200 metrin freestyle keskittyä muihin tapahtumiin. Lontoossa Phelps sai kultaa 100 metrin perhosella, 200 metrin pituudelta, 4 × 200 metrin vapaasti lähetettävällä releellä ja 4 × 100 metrin välillä. Hän voitti myös hopean mitalit 4 × 100 metrin vapaassa tyylissä ja 200 metrin perhonen. Phelpsistä tuli ensimmäinen mies uimari, joka voitti kultaa samassa tapahtumassa kolmen peräkkäisen olympialaisen aikana. Tämän saavutuksen jälkeen kansainvälinen uimaliitto (FINA) myönsi Phelpsille historian kaikkein sisustetun olympialaisen. Phelps jäi lyhyen aikaa eläkkeelle, mutta palasi urheiluun vuonna 2014.

Rio de Janeiron vuoden 2016 kesäolympialaiset

Vuoden 2016 kesäolympialaisiin Phelpsistä tuli toinen USA: n uimari, joka voitti viisi olympialaista. Phelps oli hänen maajoukkueensa kapteeni sekä Yhdysvaltain lippuvalmistaja avajaisissa. Phelps voitti kultaa 200 metrin perhosella, 200 metrin pituudelta, 4 × 100 metrin vapaalla tyylillä, 4 x 200 metrin vapaalla tyylillä ja 4 × 100 metrin välillä, jossa hän asetti olympialaisen. Hän voitti myös hopeaa 100 metrin perhosella. 31-vuotiaana Phelps voitti nämä mitalit huolimatta siitä, että se oli useimpien uimareiden huippuarvon ulkopuolella.

perintö

Olympialaisten lisäksi Phelps on onnistunut muissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, kuten MM-kisoissa ja Pan Pacific -mestaruuskilpailuissa, joissa hän voitti vielä lisää mitaleja. Phelps on saanut useita palkintoja ja kunnianosoituksia eri organisaatioilta ja perustanut Michael Phelpsin säätiön uimaan ja terveiden elämäntapojen edistämiseen.