Kuinka monta tyyppistä joen delfiiniä elää maailmassa tänään?

River delfiinit ovat valaita, jotka elävät makean veden tai murtovesiympäristöissä. Nämä delfiinit ovat kooltaan pienempiä kuin merilajit. Koska näillä delfiineillä on rajalliset elinympäristöt, ne ovat erittäin alttiita niiden elinympäristön uhkille. Kalat muodostavat suurimman osan ruokavaliosta. Näillä delfiineillä on yleensä hyvin kehittynyt kuulo, mutta huono näkö, koska näkyvyys heidän harmaalla vesieliöstään on yleensä alhainen. Niiden pitkänomaiset palkit ja kartiomaiset hampaat auttavat saaliita saalistamaan nopeasti mutaisessa vedessä. River delfiinit luokitellaan viiteen olemassa olevaan lajiin. Ne on mainittu alla:

5. Araguaian-delfiini

Araguaian-delfiiniä tai I nia araguaiaensista on pidetty erillisenä delfiinilajina 22.1.2014 lähtien. Valaiden asukkaat asuvat Brasilian Araguaia – Tocantins-altaassa. Näiden delfiinien väri vaihtelee harmaasta vaaleanpunaiseksi. Näiden eläinten pituus on 1, 53 - 2, 6 m. Delfiinit voivat kääntää päänsä voimakkaasti niskan nikamien puuttumisen takia. Tänään asuu noin 600–1 500 yksilöä Araguaian-delfiinistä. Niillä on kuitenkin vain vähän geneettistä monimuotoisuutta, joka uhkaa niiden jatkuvaa olemassaoloa. Ihmisen toiminta ja kehityshankkeet, kuten maatalous, teollisuus, patojen rakentaminen jne., Uhkaavat delfiinien säilymistä. Alueen kalastajat tappavat myös delfiinit ampumalla tai myrkyttämällä ne, koska he väittävät, että delfiinit varastavat kaloja verkkoistaan. Araguaian-delfiinien väestö- ja riskitilanteen asianmukaiseksi luokittelemiseksi on tehtävä laajempia tutkimuksia.

4. Bolivian Dolphin-joki

Inia geoffrensis boliviensis tai Inia boliviensis on Inia- suvun alalaji tai laji. Luokittelun kiistely syntyi, kun äskettäinen mitokondriaalinen DNA-tutkimus osoitti, että laji oli eronnut Amazonin joen delfiinistä noin 2, 9 miljoonaa vuotta sitten. Vaikka jotkin julkaisut pitävät sitä erillisenä lajina, muut organisaatiot ja ryhmät, kuten IUCN, pitävät sitä Amazonin joen delfiinin alalajina. Lajia kuvattiin ensin Alcide Dessalines d'Orbigny, ranskalainen luonnontieteilijä, joka havaitsi sitä Boliviassa ollessaan vuosina 1831–1833. Hän verrattiin sitä myöhemmin Amazonin joen delfiinin täytettyyn näytteeseen ja uskoi, että nämä kaksi delfiiniä olivat identtisiä. Lisätutkimusten jälkeen havaittiin, että Bolivian delfiinien joella oli enemmän hampaita kuin Amazon-delfiinillä. Tämän delfiinin alue eristettiin myös vesiputouksilla ja koskilla Madeiran joella, jossa nämä delfiinit elivät. Sitten Bolivian delfiiniä käsiteltiin erillisenä alalajina. Lisätutkimukset paljastivat enemmän eroja ja geneettiset tutkimukset ovat luoneet tietä Bolivian jokien delfiinien luokittelulle erillisiksi lajeiksi joillakin organisaatioilla. Kansainvälistä yksimielisyyttä tämän eläimen luokittelusta ei vielä ole.

3. Amazon-delfiini

Inia geoffrensis tai Amazonin joki delfiini, joka tunnetaan myös nimellä vaaleanpunainen joki delfiini, on äskettäin löydetty delfiinilaji. Nämä delfiinit voivat olla jopa 8, 2 jalkaa ja painavat jopa 185 kg, mikä tekee niistä suurimmat delfiinien lajit. Aikuisten Amazon-joen delfiinejä erottaa vaaleanpunainen väri. Tämän lajin miehet ovat paljon suurempia kuin naiset. Näillä vaaleilla on laaja saaliskanta ja se ruokkii 53 kalalajia, mukaan lukien piraanit. Nämä delfiinit kuluttavat myös jokikilpikonnia ja äyriäisiä. Näiden delfiinien populaatiosta ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa, joten IUCN luokittelee lajin Data Deficientiksi. Amazonin joki delfiini kärsii merkittävistä uhkista, kuten metsästyksestä ja elinympäristöjen häviämisestä. Kalastuslinjojen takertuminen tappaa myös useita Amazon-jokien delfiinejä. Vaikka jotkut yksilöt pidetään vankeudessa, näiden delfiinien kuolleisuus on korkea vankeudessa.

2. Etelä-Aasian Dolphin-joki

Platanista gangetica tai etelä-aasialainen delfiini löytyy intialaisesta subkontinenssista. Laji luokitellaan kahteen erilliseen alalajiin, Gangesiin ja Indus-joen delfiiniin. Indus-joen delfiiniä pidetään Pakistanin kansallisessa nisäkkäässä ja Ganges-joen delfiiniä pidetään Intian kansallisella vesieläimellä. Entinen asuu Pohjois-Intian Gangan ja Brahmaputran jokien ja niiden sivujokien Intiassa, Nepalissa ja Bangladeshissa. Jälkimmäiset alalajit voidaan havaita Indus-joella ja sen sivujokissa Pakistanissa. Etelä-Aasian jokien delfiini on ainoa valaita, joka ui sen puolella. Tämän valaiden ruumis on ruskeaa. Tämän lajin urokset ovat 2–2, 2 metriä ja naiset 2, 4–2, 6 metriä pitkä. Nämä delfiinit ruokkivat kalaa ja katkarapuja. IUCN on luokitellut sekä Etelä-Aasian jokien delfiinien alalajit uhanalaisiksi. Intian hallitus on käynnistänyt useita ohjelmia lajin selviytymisen varmistamiseksi. Suurin uhka lajeille on elinympäristön menetys, kalaverkkojen vangitseminen ja elinympäristön pilaantuminen.

1. La Plata Dolphin

La Plata delfiini löytyy Kaakkois-Etelä-Amerikasta Atlantin valtameren rannikkovesillä. Se on ainoa jokien delfiini, joka ei asu yksinomaan makeanveden elinympäristöissä, vaan asuu suolaisen suistoalueella. Se kuvattiin ensin vuonna 1844. Delfiini tunnetaan laajalti Franciscana-nimisenä, mutta sitä kutsutaan joskus myös nimellä cachimbo tai toninha Brasiliassa. Delfiini on harmaanruskea ja kasvaa jopa 1, 6 metrin pituiseksi. Delfiinillä on myös pisin nokka suhteessa valaiden kehon kokoon, ja joillakin aikuisilla on 15%. La Plata delfiini voi elää jopa 20 vuotta ja saavuttaa seksuaalisen kypsyyden noin 2–3-vuotiaana ja raskaana 11 kuukautta. Niitä esiintyy yleensä yksin tai pienissä ryhmissä ja niitä on vaikea havaita. Ne ovat pohjan syöttölaitteita ja kuluttavat kaloja sekä mustekaloja, kalmareita ja katkarapuja, kun ne ovat saatavilla. Elinympäristön tuhoaminen ja vesien pilaantuminen ovat suurin uhka lajille.

Suositeltava

Mitä kieliä puhutaan Tšadissa?
2019
Missä sijaitsee Taiwanin salmi?
2019
Yhdysvaltain valtiot ortodoksisen kristillisen väestön
2019