Kirahvi-faktat - Afrikan eläimet

  • Kirahden kaula ei pääse maahan, kun se seisoo. Tämän takia kirahvin on levitettävä etujalkojaan tai polvistuttava, jotta he pääsevät maahan juomaan vettä.
  • Kirahvit ovat maailman korkeimpia nisäkkäitä. Niin suuri, että heidän jalkansa ovat korkeampia kuin useimmat ihmiset.
  • Kirahvit tarvitsevat vain 5–30 minuuttia unta 24 tunnin aikana.

Mitä kirahvit näyttävät?

Kirahvi on maailman korkein maa-nisäkäs. Se on kaikkein erottamiskykyisin sen pitkille jaloille ja kaulalle. Kirahvilla on ruskea harja ja kolmion muotoinen pää, jossa on kaksi karvaa. Kypsälle kirahville, jalat ovat noin 6 metriä pitkä, samoin kuin kaula. Mies on korkeampi ja raskaampi kuin nainen. National Geographic -yhdistyksen mukaan pään ja varpaan välinen kypsä kirahvi on yleensä 14 - 19 metriä. Sen nahkakerroksella on ruskeat laastarit, jotka on värjätty mustalla värillä, ja kuviot ja värit vaihtelevat maantieteellisen alueen mukaan. Kypsä kirahvi painaa 1750–2 800 kiloa, ja niiden keskimääräinen elinikä on 25 vuotta. Molemmilla sukupuolilla on päänsä päällä ihon peittämät nupit, nimeltään ossicones. Naiset ossiconit ovat pienempiä ja niissä on pieni turkis ylhäällä, kun taas uros ossiconit ovat kaljuja. Näitä nuppeja käytetään suojaamaan päätä, kun miehet taistelevat, mikä tarkoittaa niiden kaulan kääntämistä toisiinsa voimakkuudessa, jota kutsutaan kaulukseksi. Heillä on ainutlaatuinen tapa kävellä molempia jalkoja kehon toisella puolella ja sitten molemmat jalat toisella puolella. Vaikka kirahvit kulkevat samalla tavalla kuin muut nisäkkäät, he kääntävät takajalkojaan ja etujalkojaan samanaikaisesti. Ne voivat saavuttaa 55 kilometriä tunnissa (35 mailia tunnissa) täydellä nopeudella, mutta vain ylläpitää tällaisia ​​lyhyitä spurtteja.

Mitä kirahvit haluavat syödä?

Kirahvi on kasvissyöjä, mikä tarkoittaa sitä, että se kuluttaa pensaita ja puumaisia ​​kasveja. Giraffe Conservation Foundationin (GCF) mukaan kirahvi voi mukauttaa ruokavaliotaan riippuen kunkin alueen kasveista tai puulajeista. Suurin osa päivästä syöminen, kirahvi kuluttaa yli 100 kiloa (45 kiloa), joka ruokkii pääasiassa puiden ja pensaiden lehtiä ja silmuja. Kuivilla niityillä kirahvit nauttivat Acacia-lehtiä ja versoja. He voivat myös syödä viiniköynnöksiä, yrttejä, kukkia ja hedelmiä, erityisesti sateisina vuodenaikoina. Pieninä määrinä oleva ruoho on myös osa kirahvi-ruokavaliota. Syötäväksi kirahvi käyttää kovaa, mutkallista pitkää kielensä ja huuliaan, jotta ne voivat kaataa lehtiä ja versoja, jopa kasveista. Miehet voivat ruokkia lehdet korkeammiksi kuin naiset, koska ne ovat korkeampia. Vaikka herbivore, kirahvit on dokumentoitu nuolemaan kuivattua lihaa ruhon luista.

Missä kirahvit elävät?

Kirahvi on kotoisin monista Afrikan maista, kuten Keniasta, Kamerunista, Tšadista, Nigerista, Ugandasta, Namibiasta, Botswanasta, Zimbabwesta, Sambiasta, Tansaniasta, Angolasta ja Etelä-Afrikasta. Luonnonmetsän tasangot, metsät ja savanna ovat kirurgien yleisimpiä luontotyyppejä näissä maissa. GCF: n tietojen mukaan maailmanlaajuisesti jäljellä on alle 80 000 kirahvia, jotka ovat pääosin puolittuneet vuoden 1999 lukuihin verrattuna, kun Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) arvioi niiden määrän olevan yli 140 000. Kirahvi-lukumäärän lasku on johtunut salametsästyksestä, ihmisten väestönkasvusta, joka aiheutti metsien häviämisen, kaupunkien tunkeutumisen ja elinympäristön häviämisen pirstoutumiseen ja hajoamiseen.

Mitä kirahvi haluaa tehdä?

Kirahvi on ei-alueellinen ja hyvin sosiaalisesti suuntautunut eläin. Naisten aikuisten joukkovelkakirjat ryhmissä, joissa on 10-12, ilman miehiä, lukematta heidän nuoria nuoriaan ja miesten kirahvit pysyvät karjoissaan. Kun onnellinen, kirahvit ryhtyvät leikkisissä leikkeihin, jotka ovat mukana heidän kaulassaan, tai leikkaavat avoimista tiloista. Kun yksi mies haluaa todeta määräävän asemansa muihin karjaan nähden, se harjoittaa aggressiivista "kaulan" käyttäytymistä. Luonnontieteiden instituutin mukaan tämä on voimakas sparrauksen muoto, jossa kaksi kirahviä seisovat vierekkäin, mutta vastakkaiseen suuntaan ja kauppa puhaltaa pään tai kaulan kanssa sarvillaan. Tämä voi kestää puoli tuntia, ja ensimmäinen kirahvi, joka väsyy uupumukseen, kulkee pois tappiosta.

Miten vauvan kirahvit valmistetaan?

Kirahvilla ei ole kiinteää parittelukautta, mutta sateisten vuodenaikojen lisääntymismahdollisuudet ovat suuremmat elintarvikkeiden saatavuuden vuoksi. Seitsemän vuoden aikana miespuolinen kirahvi tulee seksuaalisesti kypsä, ja se voi tällöin periä seksuaalisesti kypsiä naisia, jotka ovat vähintään neljä vuotta. Kun istuu, mies jää leukansa naisen takaosaan. Jotta voidaan määrittää, onko potentiaalinen naaraspuolinen kaveri lämpimässä ja valmis koukuttamaan, miespuolinen kirahvi maistuu naisen virtsasta. Naispuoliset kirahvit, joiden virtsarakko havaitaan virtsan makussa, yhdistetään sitten. Girafen keskimääräinen raskausaika on GCF: n mukaan 15 kuukautta. Vastasyntynyt vasikka painaa noin 220 kiloa, korkeus noin 6, 5 jalkaa. Naisten kirahvi syntyy tyypillisesti vain yhden vasikan, vaikka kaksoset ovat mahdollisia.

Kirahvi-keskeiset tosiasiat

Eläinten tosiasiatTiedot
Korkeus (mukaan lukien sarvet)15-17 jalkaa (uros)

12-15 jalkaa (nainen)

Paino1, 765-4, 255 kg. (Uros)

1, 215-2600lbs (nainen)

Seksuaalinen kypsyys3, 5 vuotta (mies)

4-5 vuotta (nainen)

KiimaMilloin vain
tiineys453-464 päivää
Nuorten määräYleensä yksi
TottumusLöysästi sidotut ryhmät
Kirahviikäikä25 vuotta
RuokavalioLehdet puista, pensaista, kiipeilijöistä, viiniköynnöksistä ja joistakin yrtteistä.
Liittyvät lajitYhdeksän alalajia tunnistetaan; kaikki samanlaiset, mutta erotetaan päällysteen ja maantieteellisen jakautumisen mukaan

Suositeltava

Mikä on Tsekin tasavallan pääkaupunki?
2019
Uskonnolliset uskomukset Kap Verdessä
2019
Maailman johtajat, joilla on korkeimmat Twitter-seurannat
2019