Jättiläispandojen väestö - tärkeitä faktoja ja lukuja

Jättiläinen panda on suuri, musta ja valkoinen karhunlaji, joka on kotoisin Keski-Kiinan eteläiseltä alueelta, jossa se pitää parempana vuoristoisia elinympäristöjä. Ennen kuin ihmisen kehitystoiminta oli eläimen elinympäristössä, jättiläinen panda löytyi myös alankoalueilta. Jättiläinen panda perustuu bambu kasvi, joka muodostaa lähes kaikki sen ruokavalio. Joskus tämä laji voi täydentää ruokavaliotaan jyrsijöillä, muiden eläinten jäljellä olevilla ruhoilla, ruohoilla tai juurilla. Pandat kasvavat keskimäärin 4–6 metrin pituiseksi ja olkapään korkeudeksi 2–3 jalkaa. Mies on suurempi, tyypillisesti noin 350 kiloa, kun taas naaras painaa 150–276 kiloa.

Tämä laji on jaettu kahteen alalajiin: Ailuropoda melanoleuca (tyypillinen mustavalkoinen panda) ja Ailuropoda melanoleuca qinlingensis (tunnetaan myös nimellä Qinling panda) . Mustavalkoinen jättiläinen panda on yleisempi kahdesta alalajista ja se löytyy ensisijaisesti Sichuanin maakunnasta. Qinling-panda on harvinaisempi. Tämä alalaji on vaaleanpunainen-valkoinen ja valkoinen, ja se löytyy vain Shaanxin maakunnan Qinling-vuoristosta.

Giant Pandan suojelun tila

Vaikka se on aina keskittynyt eteläiseen Keski-Kiinaan, jättiläinen panda, joka kerran asui alueille niin kauan kuin Kaakkois-Kiina ja Pekingin ympärillä. Kun ihmiset alkoivat tuhota sen alueella olevia bambu-metsiä, jotta se voisi toimia maatalouden pyrkimyksissä ja lisätä kaupungistumista, panda alkoi kadota. Tämä laji on ehkä yksi varhaisimmista kuvakkeista uhanalaisten eläinten ahdingosta. Vuonna 1936 yhdysvaltalainen muotisuunnittelija toi miehensä maahan, kiinnittäen huomiota taisteluun selviytymisestä.

Paineen säilyttämistä koskevassa painostuksessa Kiinan hallitus loi 4 suojelualuetta ja teki 1960-luvun alussa laittoman jättiläisen pandan tappamisen. 1970-luvulta lähtien hallitus alkoi seurata luonnonvaraisen pandan populaatiokokoa, minkä seurauksena yksi maailman suurimmista lajikohtaisista väestötutkimuksista.

Uhat suurelle Panda-väestölle

Suurimpia uhkia jättiläisille pandoille ovat: elinympäristön menetys ja metsästys.

Koska Kiinan väestö kasvaa edelleen, maa-alueiden kysyntä kasvaa. Kaupunkikeskukset kasvavat nopeasti ja loukkaavat perinteisiä panda-elinympäristöjä. Jotta asuintilaa, yrityksiä ja maataloutta voitaisiin varata, ihmiset tuhoavat bambu-metsiä, jotka ovat tarpeellisia selviytymiseen. Lisäksi puuteollisuus kerää bambusta, jotta se vastaisi kasvavaan bambuhyödykkeiden kysyntään ympäri maailmaa. Myös siviili-infrastruktuuri, kuten tiet ja rautatiet, hajottaa panda-elinympäristöjä, mikä tekee näistä eläimistä mahdottomaksi tai vaikeaksi siirtyä uusiin ruokalähteisiin. Äskettäin huolissaan kaivos- ja vesivoimalaitoksista on mainittu tämän lajin uhkana. Lisääntynyt matkailu tällä alueella on toinen tekijä, joka edistää elinympäristön häviämistä ja häiritsee luonnonvaraisia ​​panda-populaatioita.

Kiinan hallitus on kieltänyt pandojen tappamisen luonnollisissa elinympäristöissään. Nykyään panda-turkisten kysyntä jatkuu vähäisenä, vaikka se on vähentynyt huomattavasti aiempien vaatimusten vuoksi, koska yleisön tietoisuus tämän lajin ekologisesta merkityksestä on lisääntynyt. Metsästys uhkaa kuitenkin edelleen jättiläistä pandaa. Metsästäjät asettivat ansoja muille eläimille (esimerkiksi myski-hirvi) ja tämä laji vaeltaa usein ansoja tahattomasti ja aiheuttaa vammoja ja kuoleman.

Giant Pandas Wildissä

Tällä hetkellä luonnonvaraisten panda-populaatioiden arvioidaan olevan noin 1864, mikä on 17 prosentin lisäys vuoden 2003 väestömäärään verrattuna (1 596).

Nämä villit pandat löytyvät vain kolmesta Kiinasta: Shaanxista, Gansusta ja Sichuanista. Noin 66, 8 prosenttia luonnonvaraisesta väestöstä asuu 67 suojelualueella, jotka kattavat yhteensä 6, 37 miljoonaa hehtaaria. Suojelualueiden pinta-ala on 11, 3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2003 käytettävissä oleva suojattu maa. Nämä luvut tarkoittavat, että noin 33, 2 prosenttia panda-väestöstä elää suojelualueiden ulkopuolella, mikä on edelleen uhka kyseiselle lajille.

Koska Kiinan hallitus, kansainväliset voittoa tavoittelemattomat yhteisöt ja paikalliset yhteisöt ovat tehneet yli kolme vuosikymmentä kovaa työtä ja sitoutumista, jättiläinen panda-lajeja ei enää pidetä uhanalaisina. Nykyään se on päivitetty IUCN: n punaiselle listalle haavoittuvaksi. Useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että sen väestömäärä ja kasvu ovat kestäviä. Tämä seikka yhdistettynä luonnollisten elinympäristöjen lisääntyneeseen saatavuuteen sai tutkijoiden ja suojelijoiden poistamaan tämän lajin uhanalaisesta luettelosta. Jättiläinen panda pysyy edelleen lippulaivana suojelutoimiin kaikkialla maailmassa.

Giant Pandas vankeudessa

Vuodesta 2013 alkaen 375 jättiläistä pandaa pidetään vankeudessa. Tämä määrä on yli kaksinkertainen vuonna 2003 vankeudessa olleisiin pandoihin, vain 10 vuotta aikaisemmin. Monet näistä henkilöistä löytyvät tällä hetkellä 25 eläintarhasta 15 eri maassa: Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Espanjassa, Meksikossa, Japanissa, Australiassa, Kiinassa, Ranskassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Belgiassa, Singaporessa, Itävallassa, Alankomaissa ja Thaimaassa. Suurimmalla osalla näistä eläintarhoista on aktiivisia sopimuksia Kiinan kanssa, jotta he voivat lainata pandoja rajoitetuksi ajaksi. Joskus eläintarhat maksavat muutaman näyttelyn pandasta tietyn vuoden ajan, ja maksetut rahat maksetaan Kiinan luonnonsuojelu- ja elinympäristön palautusohjelmille. Lisäksi jotkut eläintarhat yrittävät kasvattaa näitä lainattuja pandoja ennen kuin ne lähetetään takaisin Kiinaan.

Adelaiden eläintarha Australiassa on ensimmäinen panda-näyttely, joka avataan eteläisellä pallonpuoliskolla. Wang Wang ja Funi ovat kaksi eläintarhaa, jotka sijaitsevat tässä eläintarhassa 32 291 neliön jalka-alueella. Kuten useimmissa panda-koteloissa ympäri maailmaa, tämä näyttely tarjoaa puita kiipeilyyn, vesiputouksia pelaamiseen ja ilmastoituja alueita jäähtymään. Vankeudessa olevat pannut ruokitaan ruokavaliona erityisesti munia, banaaneja, kaloja, appelsiineja, hunajaa ja muita kasveja.

Yksi syy vankeudessa olevien pandojen lisääntymiseen johtuu eläintarhojen ja tutkimuskeskusten parhaillaan käynnissä olevista jalostusohjelmista. Osa vankeudessa kasvatetuista jalostusohjelmista syntyneistä poikasten jälkeistä palautetaan luonnonvaraisiksi, kun taas toiset pysyvät vankeudessa. Monet ihmiset arvostelevat näitä ohjelmia ja väittävät, että niiden käyttökustannukset voitaisiin käyttää paremmin elinympäristön palauttamiseen.

Suositeltava

Mitkä ovat nykyään erilaisten tiikerien tyypit?
2019
Mikä on biomassa? Mitkä maat polttaa eniten biomassaa?
2019
Kuka oli yhdeksän helmiä (Navratnas) keisarista Akbarista, The Great Mughal Emperor?
2019