Harmaa susi: Pohjois-Amerikan eläimet

Mitä harmaa susia?

Harmaa susi ( Canis lupus ) sanotaan olevan suurin perheenjäsen, johon yhteinen koira kuuluu, Canidae . Sukunimi Canis on latinankielinen sana, joka tarkoittaa ”koira” ja lupus latinalaista sanaa ”susi”. Englanniksi käännetty latinalainen luokitus muuttuu "koiraharhaksi". Käytämme nimeä "harmaa" kuvaamaan kaikkia koiran osapopulaatioita, vaikka harmaa väri ei välttämättä ole hallitseva väri kaikkien sen jäsenten keskuudessa. Harmaat sudet ovat tyypillisiä koiria, joilla on pitkä pimeä häntä, joka on usein musta. Niiden päällysvärit ovat yleensä harmaa ja ruskea ja ainutlaatuisia kasvomerkkejä. Väri voi vaihdella suuresti, valkoisesta ruskeaan ja jopa mustaan. Harmaat sudet ovat suuria ja raskaita verrattuna heidän läheiseen villiinsä Coyoteensa tai "Golden Jackal". Harmaiden suden jalat ovat yleensä pitempiä kuin muiden koirien, joiden ominaisuus antaa heille helpomman mahdollisuuden voittaa syvä lumi. Harmaan susi-alalajin mukaan niiden koot vaihtelevat suuresti myös molemmista sukupuolista. Naisten harmaiden susien paino on 40 - 120 kiloa, ja niiden pituus on 4 - 6 metriä. Aikuiset miehet ovat hieman raskaampia, pituus 5–6, 5 jalkaa. Niiden korkeus olkapäässä, kun se seisoo kaikilla neljällä jalalla, vaihtelee välillä 28 - 30 tuumaa.

Mitä harmaa susia syö?

Harmaat sudet ovat lihansyöjiä, ja he usein hankkivat ruokansa poistamalla tai varastamalla saalista muista saalistajista. He mieluummin syövät suuria haudattuja nisäkkäitä, kuten hirviä, piikkejä tai hirviä, mutta saatat myös löytää heidät metsästämällä pienempiä eläimiä. Vaikuttava, aikuinen voi syödä jopa 20 kiloa lihaa yhdellä aterialla. Eläintarhassa susia ruokitaan usein koiranpurkeilla tai lihapaloilla.

Missä harmaa susia elää?

Kansainvälisen Wolf Centerin mukaan Alaskan harmaiden susien arvioitu väestö on 7 000 ja 11 200 välillä, noin 3 700 suurten järvien alueella ja noin 1 675 Pohjois-Kallioilla. Näiden alueiden harmaan susi-populaatio on pysynyt vakaana, koska hallituksen pyrkimykset suojella niitä. Harmaa susi on luokiteltu uhanalaisiksi lajeiksi Yhdysvaltojen kala- ja villieläinpalvelut, lähinnä ympäristön muutosten ja muiden ihmisten elinympäristöjen vaikutusten vuoksi. Usko, että sudet ovat vaarallisia ihmisille, on yksi niistä uhista, joita nämä lajit kohtaavat. Tämä pelko ja väärinkäsitys uhkaa suuresti sudia, kun ihmiset usein tappavat heidät perusteettomista peloista. Yleisin uhka suden elämälle asutuilla alueilla on konflikti ihmisten kanssa, jotka tappavat karjansa, mikä usein johtaa siihen, että viljelijät ja karjankasvattajat pitävät heidät metsästyksessä ja ansassa.

Miten Grey Wolves elää?

Harmaat sudet ovat hyvin mukautettavissa useimpiin elinympäristöihin, olipa kyse sitten arktisesta tundrasta, metsistä, nurmikoista tai aavikoista. He lentävät hyvin, kun lunta on runsaasti, mikä on edellytys saaliin metsästämiselle. Syksyn ja kevään aikana he ovat aktiivisempia, ja heillä on taipumus levätä avoimemmin useammin.

Miten harmaa susia toistaa?

Harmaa susi on tyypillisesti monogaminen, ja pari pari säilyy yhdessä elämää varten, ellei toinen kaveri kuole. Pohjois-Amerikassa ne yleensä kasvavat tammikuun lopusta maaliskuuhun. Harmaat sudet ovat yleensä raskaita noin 62 - 75 vuorokautta, ja heillä on taipumus synnyttää 4-6 pentua per pentue. Vastasyntyneet pennut syntyvät sokeaina ja kuuroina, ja pakkaus huolehtii pennuista, kunnes he ovat noin 10 kuukauden ikäisiä. Tällä hetkellä he ovat yleensä riittävän ketteriä huolehtimaan itsestään ja pakenemaan vaarasta.

Suositeltava

Mitä meksikolaisen lipun värit merkitsevät?
2019
Islannin korkeimmat vuoret
2019
Suurimmat säiliöt Yhdistyneessä kuningaskunnassa
2019