Coyote Facts: Pohjois-Amerikan eläimet

Fyysinen kuvaus

Coyote tunnetaan tieteellisesti sen binomien nimellä, Canis latransilla ja paikoissa saman perheen joukossa kuin kotieläimet, ketut ja susit. Siellä on noin kaksikymmentä alalajia yhteisten kojootin lajien sisällä, kuten Plains, Mexican, Salvador ja Mountain Coyote. Näillä alalajeilla on vähäisiä eroja turkin kuvioissa ja koossa, jotka erottavat ne toisistaan. Koska on olemassa niin monia koyoottien alalajeja, on vaikea sanoa, että tietyt fyysiset ominaisuudet ovat yleisiä lajeissa yleisesti. On kuitenkin useita yhteisiä piirteitä. Näitä ovat kojoottien koot, nenä-hännän pituus vaihtelee 0, 9–1, 35 metriä aikuisten kojoottien osalta. Miehet ovat yleensä pitempiä kuin samanikäiset naiset. Uroskoyoottien painoalue on 8-20 kg, naisilla 7-18 kg. Coyoten turkisväri vaihtelee iän, alalajin ja kojootin fyysisen sijainnin mukaan. Yleisesti näkyvät perusvärit ovat punaiset tai ruskeat. Hajallaan olevien mustien, valkoisten tai harmaiden raitojen ja laastareiden lisämerkinnät epäsäännöllisissä kuvioissa antavat vielä paljon lisävaihtoehtoa. Koyootilla on ohut pää, jossa on terävä nenä ja näkyvät korvat. Kypsä aikuisen kojootin hännän on yleensä noin 40 cm - 46 cm. Toinen erottava piirre on se, että hännän on yleensä alaspäin kuin kojootti liikkuu.

Ruokavalio

Coyote-pennut luottavat äitinsä maitoon elämäänsä kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Vieroituksen jälkeen kasvatetut kojootit ovat puhtaasti lihansyöjiä. Niiden pääasiallinen saalis sisältää pienet eläimet, kuten oravat ja villit. He saivat saaliinsa hyökkäämällä etukäteen ja puristamalla kaulaansa pienempien eläinten vuotamiseksi. Toiset saalisluettelossaan ovat porcupines ja pienet jyrsijät, kuten hiiret. Näiden eläinten pienen koon vuoksi kojootit metsästävät yleensä yksin. He myös hyökkäävät karjaan, sillä lampaat ovat huippuluokassa niiden kohteiden luettelossa, ja heillä on paljon kauppaa jo kuolleiden ruhojen osalta, jotka ovat lähes mitä tahansa, mitä he saattavat törmätä.

Elinympäristö ja alue

Koyootin asuntoa kutsutaan deniksi. He voivat asua siellä yksin, väliaikaisissa pakkauksissa tai ydinperheissä. Koyootti on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Niitä pidetään "vähiten huolissaan" vaarantumisen kannalta, kun otetaan huomioon niiden laaja levinneisyys ja suuri väestö alueella. Vaikka ennen eurooppalaista siirtokuntaa ja asuinalueita keskittyivät koyootit Yhdysvaltain lounaisosaan, Kanadan ja Yhdysvaltojen suuret tasangot ja Pohjois-Meksiko, 1900-luvun ja 2000-luvun alku, näkivät ne levinneen lähes koko mantereelle. Suuri osa tästä oli seurausta siitä, että ylikuumenemisen takia esiintyi vähemmän kykeneviä petoeläimiä, kuten susia, ja kojutti heidän entisiä alojaan.

käytös

Toisin kuin useimmat koiran perheenjäsenet, kojootit eivät ole riippuvaisia ​​pakkauksista tai perheyksiköistä selviytymiseen. Ne ovat myös huomattavasti vähemmän aggressiivisia, mikä näkyy niiden valinnassa pienempään saaliin ja taipumukseen karata mahdollisimman paljon. He joutuvat kuitenkin aggressiivisiksi, kun kyse on alueellisen määräävän aseman torjumisesta, mutta yleensä ei niinkään oikeuksien ja muiden coyotien kanssa. Coyotes kommunikoi eri haukkuäänien sekä fyysisten vihjeiden avulla. Hormoneja ja tuoksuja (feromoneja) käytetään myös tällaisiin tarkoituksiin, erityisesti parittelukauden aikana.

Jäljentäminen

Kojootit ovat yksinomaan monogamiaisia ​​ja elävät yleensä ydinperhepaketeissa. Heidän parittumiskausi tapahtuu yleensä talven keskellä. Naiset, kun "lämpöä", vapauttavat tuoksuja, jotka houkuttelevat useita miehiä. Toisin kuin useimmat muut villieläimet, ei ole taistelua hänen hyväksyntänsä puolesta. Sen jälkeen kun nainen tekee valintansa, muut miehet vetäytyvät, jolloin pari lähtee läpi kahden tai kolmen kuukauden liimautumisjakson, joka voidaan verrata ihmisen tuomitsemiseen. Tällaiset kuviot eivät ole tavallisia eläinkunnassa. Kokoonpanon jälkeen raskaus kestää yleensä 63 päivän ajan ja huipentuu siihen, että pennut toimitetaan deniin. Kesto kestää noin kolme tai neljä kuukautta, jotta pennut ovat valmiita poistumaan denista ja itsenäistymään.

Yhteisvaikutukset muiden lajien kanssa

Koyootit kilpailevat jatkuvasti harmaiden susien ja punaisen kettujen kanssa, joilla on samanlainen jakauma ja ruokavalio. He hyökkäävät yleensä kettuja, mutta vetäytyvät sudista. Cougars ja bobcats ovat myös niiden luonnollisia vihollisia. Yleisistä uskomuksista huolimatta kojootit, ei sudet tai vuoren leijonat, tappavat enemmän karjaa Yhdysvalloissa kuin mikään muu saalistaja. Coyotes on onnistunut selviytymään huolimatta ihmisten kasvavista väestöryhmistä Pohjois-Amerikassa. Tämä johtuu osittain kojootin metsästyksen sääntelystä. Aiemmin länsimaiset uudisasukkaat metsästivät ajoittain kojootteja lihaansa, vaikka ne tekivät tavallisemmin turkistuotannossa tuottoisaa tuloa. Vaikka harvinaisia, kojoottihyökkäyksiä ihmisiin on dokumentoitu, vaikka ne eivät usein lopu vakavaan vammaan kuolemassa. On näyttöä siitä, että amerikkalaiset pre-colonial-kulttuurit voivat olla kotieläiminä kojootteja, vaikka käytäntö onkin harvinaista.

Suositeltava

Mikä on ainoa kansallispuisto maailmassa, joka sijaitsee pääkaupungissa?
2019
10 ainutlaatuista sivustoa historiallisten paikkojen rekisterissä: Koillis
2019
Uskonnolliset käytännöt Islannissa
2019