Collared Pika Facts - Pohjois-Amerikan eläimet

Fyysinen kuvaus

Kaulapannat ovat kooltaan melko pieniä, ja ne ovat vain 5, 5 unssia aikuisina, ja niissä on piilotettu häntä ja lyhyet pyöreät korvat. Verrattuna niiden eturaajiin niiden takaraajat ovat jonkin verran suurempia, ja niillä on viisi numeroa kussakin etuosassa ja neljä jokaisella takajaloilla. Kun ne ovat jalkojensa päällä, niillä on karvaiset istukka-pinnat. Kaulapannan pääkallo on suhteellisen tasainen, eikä siinä ole huokoista äänimerkkiä tai supraorbitaalista prosessia. Kaulapannun vatsan turkis on kermanvalkoinen, kun taas selkä turkis on hieman harmahtava. Niiden niskassa ja hartioissa on erottuvia laastareita, jotka muodostavat kauluksen, mikä antaa lajille nimen "kaulus".

Ruokavalio

Ruokavalioissaan kaulapannut ovat lähes puhtaita kasvinsuojia. Ne ovat täydellinen esimerkki ekotonilajista, mikä tarkoittaa, että heidän koteihinsa ja suojiinsa on tyypillisesti erotettu elintarvikevarastoista. Kaulapannat, kun ne ovat aktiivisia, keräävät erilaisia ​​kasvillisuuksia kesäkuukausien aikana, jotta ne pysyvät talvella. Okotona-lajeina ne tuottavat kaksi erillistä ulosteen pelletityyppiä: joko kovia tai pehmeitä. Pehmeät pelletit kulutetaan uudelleen kaulapannuilla keinona vähentää ruokansa ravintoarvon menetystä. Niiden tiedetään myös kuluttavan muiden lajien ulostenäytteitä, mukaan lukien ermiini- ja kuonamarmotit. Vaikka ne ovat kasviperäisiä, ne voivat joskus kuluttaa lintuja täyttääkseen proteiini- ja rasvavaatimukset, kun elintarvikkeiden saatavuus on vähäistä. Ne voivat myös käyttää talveen jäkälöitä ja muita pieniä kasveja talvella, jos he eivät pystyneet varastoimaan riittävästi heinän varantoja kesällä ennen.

Elinympäristö ja alue

Kaulapannat asuvat vuoristoisessa maastossa ja talus-rinteillä ja suurilla lohkareilla, jotka usein esittävät kalliokalvoja. He mieluummin elävät pitkin Talus-rinteiden rajoja, joilla on niittyjä ja laadukkaan kasvillisuuden korjauksia välittömässä läheisyydessä. Kaulapannat asuvat joskus myös lähellä merenpintaa Britannian Kolumbiassa ja Alaskassa. Tyypillisemmin ne ovat kuitenkin Keski- ja Kaakkois-Alaskan vuoristoalueilla, arktisen ympyrän pohjoispuolella sijaitsevista Richardsonin vuorista Yukonissa, Luoteis-alueiden Mackenzie-joen länsipuolella, ja etelään Luoteis-Britannian Kolumbiassa. Ne löytyvät myös Yukon-Tananan ylälinjoista ja Chigmit-vuoristosta.

käytös

Vaikka kaulapannat kuuluvat Ochotonidae-lajeihin, toisin kuin monet muut tästä ryhmästä, he eivät kaivaa. Sen sijaan niiden tiedetään ottavan suojaa talus-elinympäristöissään. Ne ovat olleet assosiaalisia, ja ne ovat sellaisenaan erittäin puolustavia alueiltaan. Itse asiassa heidät löytyvät usein tunkeutuneista. Vaikka niitä nähdään ajoittain pareittain, ne ovat pääasiassa yksinäisiä olentoja. Niiden tiedetään viettävänsä suurimman osan päivästään laiduntamisesta ja kasvillisuuden keräämisestä talvimuistiinsa. Kaulapannat eivät lepoa talvella, ja ne ovat vuorokaudessa. Ne ovat myös kleptoparasiittisia, mikä tarkoittaa, että ne varastavat ruokaa toisistaan.

Jäljentäminen

Kaulapannat ovat tyypillisesti vastakkaisen sukupuolen lähimpien naapureidensa kanssa. Niille on tunnusomaista se, että ne ovat fakultatiivisesti monogamiineja, mikä tarkoittaa, että miehet eivät pääse useisiin naisiin, koska he eivät pysty hallitsemaan riittävän suuria alueita, jotta se voisi tehdä niin. Collared pika -kasvatuskausi saavuttaa huippunsa toukokuussa ja kesäkuun alussa. Naisten tiedetään toimittavan kaksi pentueita vuodessa, ja kussakin pentueessa syntyy 2–6 nuorta. Raskaus kestää 3–4 viikkoa. Kaulapannat kasvavat nopeasti syntymästä lähtien ja saavuttavat aikuisten kokoa noin 50 päivässä.

Suositeltava

Nigerian syntyperäiset matelijat
2019
Suurimmat kaupungit Etelä-Amerikassa
2019
Mikä on biologisen monimuotoisuuden hotspot?
2019