Caribou Facts: Pohjois-Amerikan eläimet

Fyysinen kuvaus

Caribou, Rangifer tarandus, on luonnonvaraisten peurojen lajit. Ne kuuluvat suurelle joukolle sorkkaeläimiä nisäkkäitä järjestyksessä Artiodactyls, joihin kuuluvat myös siat, hippot, kamelit, kirahvit, antiloopit, lama ja monet muut maanpäälliset tasakarvaiset eläimet. Joissakin määritelmissä on myös tiettyjä tämän ryhmän merinisäkkäitä eli valaita. Caribou on kynsi-ruskea, jossa on valkoinen kaula, rumpu ja jalat, ja niillä on usein jonkin aikaa kylki. Niiden pituus on yleensä noin 1, 2–2, 2 metriä ja korkeus on 1, 2–1, 5 metriä. Ne painavat usein 318–600 kilogrammaa. Niiden takit ovat paksuja, lyhyitä ja väriltään ruskeita kesällä, ja kausivaihtelu muuttuu harmaaksi kylmempien talviolojen jälkeen. Suurin osa Alaskasta nämä eläimet ovat pienempiä kuin muualla maailmassa. Kaiken kaikkiaan Caribou vaihtelee huomattavasti värin ja koon välillä sukupuolten välillä, ja urokset (pullot) ovat tyypillisesti huomattavasti suurempia kuin naiset (lehmät). Lisäksi aikuisten ”sonnien” sarvet ovat massiivisia, kun taas aikuisten ”lehmien” sarvet ovat lyhyitä ja yleensä epäsäännöllisempiä ja hoikkaita.

Ruokavalio

Kuten useimmat muuttavat karjaeläimet, Cariboun on jatkettava liikkumistaan, jotta he voivat löytää riittävästi ruokaa, ja joskus heidän täytyy kattaa hyvin pitkät välimatkat kerrallaan. Nämä eläimet syövät enimmäkseen talvisin jäkälöitä, kun niiden "vihreä" ruokavalio elävistä kasveista, pajun ja koivun lehdistä, nurmikoista ja sedgesistä on vähäistä. Kun asuu rikkaalla maalla, aikuinen caribou voi syödä 5 kilogrammaa ruokaa joka päivä. Ne ovat eläimiä, jotka soveltuvat hyvin tundran elämään. Heillä on niin paksut turkikset ja iho, että ne voivat kulkea äärimmäisen jäykkiä jokia vaellettaessa.

Elinympäristö ja alue

Tämä arktinen olento on yleisin ajatus Pohjois-Amerikasta, mutta se löytyy myös Suomesta, Norjasta ja Grönlannista. Euroopassa karibu kutsutaan ”poroiksi”, mutta kaikki karibu ja poro kaikkialla maailmassa katsotaan kuuluviksi samaan lajiin. Nykyään arvioidaan, että noin 950 000 karibua asuu ympäri maailmaa, joista monet joutuvat kohtaamaan useita uhkia, erityisesti ilmastonmuutoksista, jotka vaikuttavat arktisiin ja arktisiin alueisiin enemmän kuin mikään maa-alue. Näitä eläimiä uhkaa myös väestötiheys, susien ja grizzly-karhun saalistus sekä myös taudinpurkaukset. Kuitenkin Caribousin nykyinen suojelutila on "vähiten huolissaan" sukupuuttoon kohdistuvan uhkan kannalta. Vaikka karjan koot ovat vähentyneet monissa kotoperäisissä elinympäristöissään, heidät tuodaan yhä useampiin paikkoihin, joita he eivät ole koskaan nähneet luonnossa ennen.

käytös

Karibun sarvet kasvavat enemmän kuin ylöspäin ja ulospäin, ja karibu käyttää niitä kaivamaan lunta talvikuukausina. Heillä on suuret nokat, joita he usein käyttävät työkaluina kaivamaan jäädytettyä tundraa, varsinkin ankarissa pohjoisosissa. Niiden kynsien on oltava melko suuria, riittävän suuria tukemaan näiden eläinten suuria lumilautoja ja toimimaan melkoina, jotka voivat tehokkaasti siirtää ne jäisten vesien läpi. He käyttävät kaivojaan lusikana kaivamaan lunta, kun he etsivät ruokaa. Terävät kuoren reunat ovat erittäin hyödyllisiä näille eläimille, koska ne mahdollistavat kaivamisen kovaan jäähän ja tundran maaperän syvälle jäätyneet pinnat.

Jäljentäminen

Cariboun pariutumiskausi tapahtuu syksyllä ja poikastusaika kevään aikana. Tarkemmin sanottuna miehet taistelevat naisten pääsystä. Itse asiassa kaikkein hallitsevimmat pystyvät keräämään jopa 15-20 narttua, jotta he voisivat sopia. Mies lopettaa syömisen tänä aikana ja menettää suuren osan kehosta. Naiset ovat valmiita synnyttämään toukokuussa tai kesäkuussa, ja ne synnyttävät yleensä yhden vasikan. Lisäksi caribou ovat ainoat hirvenlajit, joissa sekä miehet että naiset kasvavat sarvia. Joka vuosi he vuodattavat toukansa ja seuraavana vuonna ne kasvavat.

Suositeltava

Mikä on ainoa kansallispuisto maailmassa, joka sijaitsee pääkaupungissa?
2019
10 ainutlaatuista sivustoa historiallisten paikkojen rekisterissä: Koillis
2019
Uskonnolliset käytännöt Islannissa
2019