Buffalo Facts: Pohjois-Amerikan eläimet

Fyysinen kuvaus

American Bisonin (Bison bison) tai puhvelin katsotaan olevan suurin Pohjois-Amerikassa elävä eläineläin. Miesten puhveli voi kasvaa jopa kuusi jalkaa, mitattuna sen haahalta olkapäähän. Nämä "sonnit" voivat painaa 1000–2000 kiloa. Toisaalta tyypillinen narttu ("lehmä") voi saavuttaa viisi jalkaa, ja se voi painaa 800–1 000 kiloa. Amerikkalainen puhvelin turkis on ruskea, pitkä ja shaggy, ja sen leuka on parta ja harja alla. Sen pitkällä hännällä on erottuva hiustenmuoto sen lopussa. Eläimen pää on hyvin suuri, ja siinä on kaksi lyhyttä mustaa sarvea.

Ruokavalio

Huolellisesta näkökulmastaan ​​huolimatta American Bison on pakollinen kasvissyöjä. Buffalot ovat hedelmällisiä karjankasvattajia, jotka yleensä ruokailevat monenlaisia ​​ruohoja, yrttejä ja siemeniä. Joskus he näkevät myös marjojen ja jäkälän syömisen. He palauttavat ruokansa ja sitten pureskelevat sen cudiksi ennen kuin lopulta nauttivat sen, kuten muutkin märehtijöiden nisäkkäät. Talvella Bison selvittää lumen päästä kasvillisuuteen suurten päänsä ja kovien kynsien avulla.

Elinympäristö ja alue

American Buffalo löytyy elää tasangoilla, joen laaksoissa ja preerioissa ympäri Pohjois-Amerikkaa. He muuttavat yhdessä ryhmissä, joita kutsutaan karjoiksi. He asuivat kerran suuressa määrin Pohjois-Amerikan tasangoilla, ja ne olivat erittäin tärkeitä yhdysvaltalaisille yhteiskunnille, jotka käyttivät kaikkia niiden ruhojen osia elintarvikkeisiin, vaatteisiin, työkaluihin, säilytysastioihin ja suojamateriaaleihin. Valitettavasti noin 50 miljoonaa puhvelia kuoli urheilun, turkiksen ja ruoan vuoksi vuosisatojen ajan sen jälkeen, kun eurooppalainen siirtokunta oli syntynyt alueelleen, mikä kieltää siellä olevat amerikkalaiset heidän merkittävimmistä elintarvikkeiden lähteistä ja useimmista muista arjen tarpeista. Tästä syystä bisonien määrä väheni nopeasti vain useisiin satoihin. Tällä hetkellä he ovat hieman elpyneet, ja noin 200 000 bisoniä on elossa, hajallaan ranchesissa ja villieläinten säilytyksissä. Monet bisonit nostetaan suurissa asteikoissa kaupallisesti elinkelpoisten lihantuotantomahdollisuuksiensa vuoksi. Hybridiristeitä American Bisonin ja karjan välillä kutsutaan beefaloiksi, kun taas karjan ja Euroopan bisonin tai viisaiden hybridejä kutsutaan "zubroniksi".

käytös

American Bison lepää lämpenee tuntia päivässä, pureskella sen cud tai wallowing muta ja lika. Se on usein hyvin aktiivinen varhain aamulla ja myöhään iltapäivällä, kun lämpötilat ovat kylmempiä, mutta valo on edelleen läsnä. Buffalo- karjat eivät ole yhtenäisiä, ja eri alueiden vastaavat populaatiot voivat koostua voimakkaasti erilaisista ryhmistä. Tällaisia ​​kontrastiryhmiä voitiin nähdä 20 naaraiden ja nuorten urosten sekaryhmässä yhdellä alueella, kun taas jopa 20-vuotiaana oleva miespuolinen ryhmä voi asua lähistöllä. Yleisemmin kuitenkin aikuiset miehet ja naiset ovat yleensä erillään, paitsi siitoskaudella. Jokaisen miehen Bisonin ryhmää johtaa alfa-uros, kun taas hallitseva nainen johtaa yhden sukupuolen lehmiä.

Jäljentäminen

Kun naaraspuolinen puhveli saavuttaa kaksi-kolme-vuotiaita, he ovat valmiita periksi. Miehet eivät sitä vastoin voi olla valmiita miehittelemään vasta, kun he muuttavat kuusi vuotta. Bisonin parittumiskausi alkaa heinäkuussa ja päättyy syyskuussa. Parittelun kauden aikana mies Bison seuraa naisryhmiä ja poimii parikumppanin, jonka jälkeen miehet "pyrkivät" valittuihin narttuihinsa. Mies pyrkii naiseksi jäämällä naisen ja hänen muun karjansa välille. Tämä vaihe voi kestää vain muutamia minuutteja jopa useita päiviä. Jos nainen ei halua miehittää miehensä kanssa, hän hylkää hänet. Miehet pelkäävät ja joskus vahingoittavat muita miehiä, jotka yrittävät päästä lähelle naarasta, jota parhaillaan hoidetaan. Taistelussa urospuolisessa Bisonissä voi olla sarvien lukitseminen, päänvarttaus ja liikkuminen. Noin yhdeksän kuukautta onnistuneen jalostuksen jälkeen naispuolinen Bison synnyttää yleensä yhden vasikan, ja hän jää eristyneelle alueelle synnyttämään. Vastasyntynyt vasikka on väriltään punertavan ruskeaa, ja ne voivat nopeasti seisoa syntymän jälkeen, ja äiti ja vauva pysyvät täysin eristyksissä useita päiviä sen jälkeen. Kahden kuukauden kuluessa vasikka kehittää sarviaan ja olkapäähänsä ja seitsemäntenä kuukautena vasikka yleensä vieroitetaan.

uhat

Suurin uhka puhvelille on epäilemättä vastuutonta ihmistä. Monien epäsuorien ja suorien tapojen avulla Bisonsin koti-alueissa esiintyvät inhimilliset toimet eivät useinkaan anna heille mahdollisuuden elää luonnonvaraisina eläiminä ja mennä heidän elintärkeisiin, luonnollisiin rooleihinsa niittyympäristöissään. Vaikka bisonillä ei ole juurikaan mahdollisuutta kuolla sukupuuttoon laajamittaisten karjatilojen ja eläinten säilyttämistoimenpiteiden vuoksi, niitä pidetään "ekologisesti sukupuuttoon", sillä lähes kaikki amerikkalaiset bisonit elävät nykyään ihmisen toiminnan estämättä. Useimmat tunnetuista maista ovat jo rajallisia karjankasvattajien vastustuksen vuoksi. Valitettavasti näyttää siltä, ​​että Pohjois-Amerikan suurten tasankojen verkkovierailujen suurten luonnonvaraisten Bisonin laumojen päivät ovat nyt menneet.

Suositeltava

Lyhimmät paikannimet maailmassa
2019
Mikä on glaciologia?
2019
Kaupungit, joilla on huonoin ilmanlaatu Euroopassa
2019