Bighorn Lampaat Faktat: Pohjois-Amerikan eläimet

Fyysinen kuvaus

Vaikka on olemassa monia alalajeja, Bighorn-lampaat ovat yksi vain kahdesta vuoristo-lammaslajista, joita löytyy vain Pohjois-Amerikasta. Rotat (urokset) voivat kasvaa n. 5 jalan (160 cm ja 180 cm) pituiseksi nenästä rommiin, kun taas uuhet ovat yleensä pienempiä, noin 5 senttimetrin pituisia. Bighorn-lampaiden miehet voivat painaa jopa 280 kiloa (127 kg), ja niiden sarvet vain painavat 31 kiloa (14 kiloa). Sekä karit että uuhet ovat sarvia, vaikka neiden sarvet ovat isompia ja kaarevampia, ja niiden pituus on jopa 76 cm, jolloin käyrän ympärysmitta on enintään 18 tuumaa (18 cm). Saranan sarvi voi toimia diagnostisena ominaisuutena, joka kertoo eläimen iän, alalajin, terveyden ja tasaisen elämän historian.

Ruokavalio

Bighorn-lampaat ovat herbivoreja ja vuorokausia, mikä tarkoittaa, että ne ovat enimmäkseen aktiivisia päivän aikana. Heidän ruokavalionsa voivat vaihdella vuodenajan sekä kunkin alalajin elinympäristön mukaan. Aikojen aikana, joissa on runsaasti ruokaa, lampaat ruokkivat nurmikoita, forbetteja ja sileitä. Tällöin lampaat viettävät enemmän aikaa selailemassa, kuten talven aikana, ja ruokkivat kovempia, puumaisia ​​kasveja, kuten kaninharjaa. Alueilla, jotka asuvat autiomaassa, Bighorn-lampaat syövät harmaita kasveja ja kaktuksia, ja he saavat suurimman osan kosteudestaan ​​ruoansa kautta, vaikka he kuitenkin edelleen matkalla vierailla reikiä kerran päivässä.

Elinympäristö ja alue

Bighorn-lampaat ovat levinneet koko Pohjois-Amerikassa Britannian Kolumbian ja Albernan läntisissä maakunnissa Kanadassa, Yhdysvaltojen länsi- ja keskiosissa sekä Meksikon luoteisvaltioissa. Vaikka Bighorn-lampaita pidetään Kansainvälisen Luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien luettelon "vähiten huolissaan" lajeina, on olemassa useita väestöryhmiä ja alalajeja, jotka ovat tosiasiallisesti uhanalaisia, vaikka niiden kokonaisväestön koko on vakaa, yli 15 000 yksin Kanadassa. Uhat, joita Bighorn-lampaat kohtaavat säännöllisesti, sisältävät metsästystä (joka voi vahingoittaa koko väestöä, koska se yleensä johtaa hallitsevien jalostusmiehien kuolemaan), elinympäristön menetystä ja kotieläimiä, sillä viimeksi mainitut kilpailevat ruokastaan ​​ja levittävät sairauksia hengityselinten sairauksia.

käytös

Bighorn-lampaat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka elävät karjoissa. Uuhet ja karitsat elävät yleensä suuremmissa karjoissa, joissa on enintään 20 yksilöä, kun taas karit elävät pienemmissä 2–5 ryhmissä. Talvella uuhet voivat yhtyä yhteen, jotta ne muodostavat jopa suuremmat karjat, joissa on enintään 100 yksilöä. Karit ja uuhet elävät toisistaan ​​suurimman osan vuodesta, kunnes parittelukaudella. Bighorn-lampaat voivat liikkua jopa 15 kilometriä tunnissa (24 kilometriä tunnissa) kiipeäessään vuoren rinteitä. Niiden merkittävän varmuuden ansiosta he voivat käyttää korkeintaan 2 tuuman (5 senttimetriä) leveitä reunoja, joista voi hypätä yhdestä reunasta toiseen, jopa 20 metrin päässä, ilman ongelmia.

Jäljentäminen

Syksyllä rommit alkavat kilpailla keskenään oikeuksista kasvattaa uuhia lataamalla toisiaan, ja usein niiden nopeus on yli 20 kilometriä tunnissa (32 kilometriä tunnissa). Nämä kilpailut voivat kestää yli 24 tuntia, kunnes yksi miehistä myöntää, mikä on yleensä nuorempi, jolla on pienemmät sarvet. Bighorn-lampaat eivät ole monogameja, ja naaras hyväksyy useita ramejä tietyssä syklin aikana (kun "lämpöä"). Uuhon raskausaika kestää 5–6 kuukautta, minkä jälkeen ne synnyttävät 1–2 lammasta keväällä. Naisten karitsat jäävät äitien karjoihin, kun taas miehet lähtevät ryhmästä, kun he ovat 2–4-vuotiaita ryhtymään karjaan.

Suositeltava

Mitä meksikolaisen lipun värit merkitsevät?
2019
Islannin korkeimmat vuoret
2019
Suurimmat säiliöt Yhdistyneessä kuningaskunnassa
2019