Baboon - ainutlaatuiset maailman eläimet

Panaanit ovat joitakin Papion suvun suurimmista kädellisistä. Ne koostuvat viidestä lajista, joihin kuuluvat oliivi, chacma, guinea, hamadryas ja keltainen paviaani. Paavianit ovat vanhan maailman apinoita, jotka asuvat pääasiassa maassa. Heidän ruumiinsa on peitetty paksulla turkilla aikuisille, joiden kuono ja pakarat ovat paljain. Miehet ovat yleensä suurempia kuin naiset. Ne painavat jopa 100 kiloa. Toisin kuin uudet maailman apinat, paviaaneilla on lyhyt, ei-esihyönteinen hännät, joita he käyttävät tasapainoon. Paavianilla on koiranpunaiset kuonot, joissa on tiukat silmät.

Sosiaalinen käyttäytyminen

Pojanaiset ovat sosiaalisia eläimiä, jotka asuvat noin 50-jäsenisten joukkoissa ja joissa on jopa 250 jäsentä. Sosiaalisten ryhmittymiensä puitteissa paviaani näyttää paljon ystävällisyyttä tekojen, kuten nuorten hoitamisen, ravitsemisen, ruoan jakamisen ja toistensa suojelemisen saalistajilta. Pojanalaisten sosiaaliset ryhmät koostuvat sekä miehistä että naisista, ja eräät miehet toimivat määräävänä puolueena. Naiset pyrkivät tarttumaan ryhmiin, joihin he ovat syntyneet, kun taas miehet siirtyvät ryhmästä toiseen seksuaalisen kypsyyden saavuttamisen jälkeen noin kahdeksan vuotta. Noin samanikäiset nuoret voivat pelata yhdessä ja toisinaan leikkiä muiden kädellisten kuten simpanssin kanssa.

viestintä

Puunelaiset ovat älykkäitä eläimiä, joilla on erilaisia ​​kommunikaatiotaitoja, mukaan lukien erilaisia ​​vokalisaatioita, käden eleitä ja kasvojen ilmentymiä. Niillä on ainutlaatuisia viestintämalleja, jotka ovat myös havaittavissa ihmisillä, kuten silmäkosketuksen ylläpitäminen. Panaanit voivat käyttää useita haukkuja kommunikoida itsensä sisällä tai pelotella vihollisia näyttämällä heidän suuria koiriaan. Ryhmien eri jäsenten välisten viestintämallien perusteella paviaani pystyy vahvistamaan yhteiskunnallisen rakenteen ja määräävän aseman ryhmässä.

Elinympäristö ja ruokavalio

Panaanit ovat kotoisin Afrikasta ja Arabiasta. He pitävät mieluummin avoimia savannilajeja, kukkuloita ja toisia miehittää puolittain autiomaassa. Heidän korkean sopeutumiskykynsä ansiosta he voivat elää trooppisissa metsissä. Pojansajat viettävät suurimman osan ajastaan ​​maapallolla, joka liikkuu ympäri nelikymmentä ja kiipeää puilla yöllä levätä. Ne ovat kaikkiruokia, joiden ruokavalio nojaa pääasiassa kasvissyöjille. Panaani ruokkii ruohoa, juuria, hyönteisiä, hedelmiä, siemeniä, kuorta, lintuja, kotieläimiä, kuten lampaita ja vuohia, ja kalaa. Joskus paviaani voi metsästää eläimiä, kuten antilooppeja.

Jäljentäminen

Yhdistyminen ja lisääntyminen vaihtelevat lajeittain. Suurimmassa osassa lajeja miehet ovat kuitenkin yhdessä miehensä kanssa. Naisella voi olla useampi kuin yksi kumppani. Kuumuudessa naaras esittelee paisutettua ja punoitettua rommiaan miehelle. Raskausaika kestää kuusi kuukautta. Yksittäiset syntymät ovat yleisimpiä paviaaniin, vaikka harvoin esiintyy kaksoissyntymiä. Naiset huolehtivat ensisijaisesti nuorista, vaikka miehet voivat hoitaa nuoria voittaakseen naispuolisen. Joskus ryhmässä olevat naiset auttavat hoitamaan nuoria muita naisia. Miehet, jotka taistelevat määräävän aseman puolesta tai tietyn naisen, voivat tappaa nuoret naisen kanssa.

uhat

Vaikka paviaani on luokiteltu vähiten huolestuttavaksi nisäkkääksi, se joutuu kohtaamaan useita mahdollisia uhkia. Jotkut näistä uhkista ovat elinympäristön tuhoaminen ja pirstoutuminen ihmisen toiminnan, kuten asuinpaikan ja maatalouden kautta, paviaanien metsästäminen ihmisen läheisyydessä olevilla alueilla ja niiden laaja käyttö tutkimuslaboratorioissa. Paavinit myös uhkaavat vihollisiaan, kuten leijonat, riisuttu hyena, gepardit ja leopardit.

Suositeltava

Mikä on Thames-joen lähde?
2019
Maat käyttävät enemmän makeanveden vuodessa kuin heillä on vara
2019
Mitä kieliä puhutaan Etelä-Koreassa?
2019